tisdag, mars 16, 2010

Filmtips 2.




Wes Anderson does it again?
Faktiskt skulle jag säga att det här är en så typisk Wes film som en film kan bli,
trots att detta är något så ovanligt som en dockfilm för vuxna. Vilket för övrigt är en raritet i våra tider av animation. Att filma med dockor kan ses väldigt omständligt, med bild för bild-filmandet, otaliga huvuden för olika känsloyttringar etc, men effekten är otroligt fin. The fantastic Mr Fox är baserad på barnboken av Roald dahl, men där andra filmatiseringar (som tex Burtons Kalle och Chokladfabriken) osar herr Dahl så har Wes tagit sagan och gjort om den till, just det - en typisk Wes Anderson film, med allt vad det innebär så som knepiga, men fantastiska karaktärer. Dysfunktionella familjer (se: The Royal Tenenbaums), och svårigheter att visa känslor. Även de gula kapitelrubrikerna, som för historian framåt är typiskt Wesiskt.Dessutom måste jag, som musiknörd, ge ett pluspoäng för den fina hillbillysången av ingen annan än Jarvis Cocker. All in all är det en otroligt charmig saga. Se den!



Alice in Wonderland
Ännu ett gigantiskt projekt av herr Burton.
Åter igen fantastiska miljöer, de typiska skeva snirklarna.
Åter igen Johnny Depp.
Åter igen frugan Helena Bonham Carter. Åter igen stämningsfull musik av geniet Danny Elfman. Åter igen en känsla av...var det här allt?
För åter igen har herr Burton lagt allt krut på miljöerna, specialeffekterna och handlingen - och därigenom missat att fördjupa karaktärerna.
Vilket är precis vad som saknas för att nå upp till Edward Scissorhands-klassen.
Mindre tjaffs, mera karaktär tack! Annars är det ett fint äventyr, jakter, action, slag, vänskap, drycker att dricka, kakor att äta, flamingos att spela kricket med och allt som man kan önska, men tyvärr är det ju så att är det en Tim Burton film så förväntar man sig mer. Bättre lycka nästa gång.

Inga kommentarer: