måndag, januari 10, 2011

Ytterligare ett tänkvärt inlägg av Underbaraclara.

"Katerina Janousch har skrivit en manual för hur kvinnor ska göra för att inte bli våldtagna. Ett av förslagen är: gå inte ensam där det är mörkt och kusligt. Toppenförslag! Här blir det ljust vid halv nio på morgonen och mörkt vid tvåtiden på dagarna. Däremellan kan vi klämma in fem timmars liv i frihet. Slutar man däremot skolan och arbetet i vanlig tid så be om sällskap hem av en trygg man. Men akta – de flesta våldtäkter sker i nära relationer och i hemmet så gå absolut inte hem med någon du känner eller är gift med. Eller förresten – gå inte hem alls – det finns ingen otryggare plats för en kvinna än hemmet. Det visar all statistik. Gå inte bort heller för det är fruktansvärt farligt.


Katerinas manual baseras på antagandet att vi kvinnor kan påverka om vi kommer bli våldtagna eller ej. Tyvärr är verkligheten inte fullt så rosenskär. Den som verkligen vill våldta någon kommer att göra det även om vi kvinnor ikläder oss burka och bara vistas i dagsljus. Det spelar ingen roll att Katerina menar att tillfället gör tjuven. Om vi kvinnor ska ta ansvaret för att minimera våldtäktsrisken innebär det att alla kvinnor får stanna inomhus jämt. Det är i och för sig ett ok förslag. Ett annat ok förslag är att skicka alla män till månen för att garantera kvinnofrid på jorden. Inte för att alla män våldtar – åh nej – men för att en hel samhällsgrupp kan anpassa sig likväl som en annan?


Eller så ska någonting annat till. Någonting grundläggande förändras i samhället. I hur vi uppfostrar små flickor och pojkar till exempel. Men jag vet inte. Verkar lite svårt det där…vi kanske bygger en rymdraket så länge?"

Inga kommentarer: